20
okt
0 Geen reacties

De belastingdienst kan vermoedelijk per 1 januari 2016 geen gebruik maken van het beoogd alternatief voor de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). De wetgeving heeft vertraging opgelopen in de eerste kamer.

Waarom VAR wijzigen

De reden dat de VAR gewijzigd gaat worden is omdat het oorspronkelijke doel meer zekerheid bieden aan de opdrachtgever leidden tot ongewenste situaties. Het meest bekende voorbeeld is de draaideur constructie. Mensen werden (al dan niet gedwongen) ontslagen en als “ondernemer” weer in dienst genomen.

Risicoverlegging opdrachtgever opdrachtnemer

Een andere trend op het gebied van VAR was dat opdrachtgevers de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid steeds meer bij de opdrachtnemer legde. Mocht er dan ooit een controle komen en een eventuele correctie, dan zou dit bij de opdrachtnemer verhaald moeten worden.

Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie

De beoogde opvolger van de VAR is de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie. Deze wet past in de decentralisatie-centralisatie cyclus van de overheid in het algemeen. Deregulering in het kader van decentralisatie. De verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de opdrachtgever en opdrachtnemer. Mocht bij controle blijken dat er iets niet klopt dan worden beide partijen aangesproken.

 Voorbeeldovereenkomsten

De belastingdienst heeft meerdere voorbeeld overeenkomsten gepubliceerd. Leuker kunnen ze het niet maken. Makkelijker ook niet. Mocht u ondersteuning wensen klik dan hier.

Comments are closed.