30
okt
0 Geen reacties

Vandaag viel het ons wederom op dat de belastingdienst steeds slimmer is in het achterhalen van informatie. De computersystemen nemen inderdaad veel rekenwerk en controles over. Dit was de reden dat eerder dit jaar aangekondigd werd dat er 5.000 banen verdwijnen bij de belastingdienst.

Koppeling buitenlandse betaalkaarten met aangegeven buitenlands geld

Het viel ons op in een bericht op Elsevier Nextens. In het kader van het debet- en creditcard-project heeft de belastingdienst onderzoeken gestart na analyses van betalingen die in Nederland zijn gedaan met buitenlandse betaalkaarten. De belastingdienst heeft gekeken of die kaarten waren gekoppeld aan geld in het buitenland en of dit geld ook aangegeven was in de belastingaangifte.

Verbandscontrole kinderopvangtoeslag

Eerder viel het ons al op dat de belastingdienst verbanden trok tussen bijvoorbeeld de leeftijd van kinderen en Kinderopvangtoeslag. Als een kind naar de basisschool gaat dan veranderd de kinderopvangtoeslag van kinderdagverblijf naar buitenschoolse opvang. Als dit niet aangepast is ontvangt u vanzelf een bericht van de belastingdienst met het verzoek dit zo spoedig mogelijk aan te passen omdat anders uw recht op kinderopvangtoeslag mogelijk vervalt.

Niet meer zo log

Vroeger kon er nog wel gespeeld worden met de logge, bureaucratische organisatie van de belastingdienst. Bij informatieverzoeken over een bepaald jaar kon er een aanpassing gedaan worden in het jaar ervoor. Dit werd soms eerder behandeld waardoor de zaak in dat bepaalde jaar weer sterker stond.

Kans op controle neemt toe

Een goede administratie blijft belangrijk en wordt steeds belangrijker. Waar de belastingdienst vroeger langs kwam voor een controle sturen ze nu steeds vaker een gerichte vraag over een `afwijking`. Hierdoor kunnen ze veel gerichter werken. Met andere woorden kan de belastingdienst met minder mensen betere controles uitvoeren. De kans op controle neemt toe.

Comments are closed.