11
dec
0 Geen reacties

Tijdens het ontwikkelen van onze training “Laatste aangifte omzetbelasting van het jaar” heb ik veel materie verzameld over de BTW. Hier geef ik alvast een voorproefje van het lesmateriaal welke wij zullen behandelen.

Fouten die wij regelmatig tegenkomen:

Betaaldatum i.p.v. factuurdatum

Ondernemers die grotendeels zakelijke klanten bediend, moeten het factuurstelsel gebruiken. Hierbij zijn zowel bij de inkoop- als de verkoopfacturen de factuurdatum leidend. En niet het moment van betalen.

Representatiekosten

Als je een zakelijke lunch of diner hebt is de BTW niet terug te vorderen. Ook niet voor de ontbijtkosten bij een hotelovernachting. Dat dient er uit gehaald te worden. Jij bent als het ware de laatste schakel in de keten van de omzetbelasting.

Buitenlandse BTW

Bij spullen gekocht in het buitenland op naam van de onderneming wordt de BTW naar jou verlegd. De BTW die verschuldigd is dien je zelf te berekenen en weer als voorbelasting af te trekken. Hier gelden meerdere uitzonderingen voor. Onder andere bij vastgoed en personenvervoer.

Te laat

Ondanks dat de deadline vrij duidelijk is, wordt er nog regelmatig een belastingaangifte te laat ingediend. Soms vergeet je dat zo in de hectiek.

Auto van de zaak

Als je kiest voor een auto van de zaak voor de omzetbelasting, dan heb je te maken met de correctie BTW voor privégebruik. Hierbij is nog de vraag of je een rittenstaat hebt of niet. Zo niet, dan krijg je te maken met een forfaitpercentage van 1,5% of 2,7%.

Ook aangifte doen bij geen omzet of kosten

Ook als er geen omzet behaald is en geen kosten gemaakt zijn moet er nog aangifte gedaan worden. Een uitnodiging is niet vrijblijvend.

Bonnetjes via kas

Bonnetjes worden nog wel eens over het hoofd gezien. Ze verdwijnen in de was of verkleuren in de zon. Zonder bon kan de BTW niet teruggevorderd worden. Als bonnetjes betaald worden via de kas is ook niet meer te achterhalen wat en hoeveel de kosten precies waren.   Mis jij nog wat of heb je op- of aanmerkingen dan hoor ik dat graag.

Comments are closed.