17
dec
0 Geen reacties
6 vaak voorkomende
Na ons artikel 7 veel gemaakte fouten btw aangifte volgen hier 6 vaak gemaakte fouten in de BTW aangifte:

(Gedeeltelijk) vrijgestelde omzet

Indien je vrijgestelde omzet hebt (bijvoorbeeld journalisten of fysiotherapeuten) mag je de omzetbelasting niet terugvorderen. Bij gedeeltelijk vrijgestelde omzet alleen de BTW die betrekking heeft op het belaste gedeelte.

Negeren speciale regelingen (KOR)

Pas boven een drempel van € 1.883,- te betalen BTW per jaar dient 100% BTW afgedragen te worden. Starters of bedrijven die werken onder een verlaagd tarief zoals kappers hebben hier regelmatig mee te maken. In tijden van crisis of met staken wordt hier wel eens overheen gekeken door bedrijven die hier niet regelmatig mee te maken hebben.

BTW bij verzekeringen

Helemaal nu de assurantiebelasting 21% is zie je dat de assurantiebelasting als omzetbelasting wordt teruggevorderd. Dit is niet hetzelfde.

BTW correcties verwerken voor inkomstenbelasting

BTW bespaard bij de kleine ondernemersregeling dient als omzet aangegeven te worden in de aangifte inkomstenbelasting. Net als niet aftrekbare BTW als kosten aangegeven mogen worden.

BTW zakelijk gebruik privéauto

Bij een auto die tot het privévermogen hoort maar je gebruikt voor zakelijke doeleinde kan BTW teruggevraagd worden. Voor zover de auto voor belaste omzet gebruikt wordt, mag de BTW voor het percentage zakelijk gebruik afgetrokken worden.

Drempelbedrag giften en relatiegeschenken

Volgens het BUA (besluit Uitsluiting Aftrek en voorbelasting) is er een drempelbedrag van € 227,- voor giften en relatiegeschenken per begunstigde. Indien je hier boven komt is de BTW niet aftrekbaar.

 

In onze training laatste aangifte omzetbelasting behandel ik in ieder geval bovenstaande onderwerpen en die van mijn vorige blog. Mis je nog iets laat het dan weten. Dan voeg ik deze gewoon toe.

 

Voorkom dat je teveel belasting betaald en laat een expert er nog even naar kijken. Correcties kunnen tot 5 jaar terug ingediend worden bij de belastingdienst.

Comments are closed.